Soft Cell – Happiness not included

ALBUM van de Week

SOFT CELL’S EERSTE NIEUWE ALBUM IN MEER DAN 20 JAAR
Soft Cell – frontman Marc Almond en producer/instrumentalist Dave Ball – keren terug met hun vijfde studioalbum *Happiness Not Included, dat op 6 mei 2022 wordt uitgebracht via een nieuwe deal met BMG. Het vertegenwoordigt hun eerste nieuwe album sinds ze in 2002 ‘Cruelty Without Beauty’ uitbrachten. Ze zullen voortbouwen op de release van het album door in de herfst een nieuwe single te delen en in november 2021 enkele Britse shows te spelen.

Eén spel van ‘*Happiness Not Included’ onthult alle eigenschappen waarvoor fans Soft Cell voor het eerst aanbaden: die onderscheidende en opvallende balans tussen licht en schaduw, hoop en wanhoop, het persoonlijke en het universele. Hoogtepunten zijn onder meer de verlangende, luchtige pop van ‘Purple Zone’ die zijn opbeurende klanken contrasteert met de duistere gedoemde teksten van Almond, terwijl ‘Light Sleepers’ drijft met een dagdroom-elegantie die netjes bij het onderwerp past. Elders is ‘Bruises On My Illusions’ groter en schurend, de barok-getinte synth-energie wordt verhoogd door theatrale vocale harmonieën, terwijl de pure grootsheid van ‘New Eden’ het album afsluit met een passende filmische noot.

‘New Eden’ vat de thema’s van het album het beste samen terwijl Almond zingt: “Al die plannen die we in de jaren ’60 hebben gemaakt … Lijkt naïef nu we ouder zijn geworden / We vertrekken op zoek naar het nieuwe Eden.” Veranderende percepties van het verstrijken van de tijd zijn een steeds terugkerend thema. Op verschillende momenten onderzoekt Almond de teleurstelling van een toekomst die nooit werkelijkheid is geworden, reflecteert hij op zijn ervaringen bij The Factory, spreekt hij zijn ontgoocheling uit over het moderne medialandschap en gaat hij accepteren dat het leven niet eeuwig is.

“In dit album wilde ik naar ons kijken als een samenleving: een plek waar we ervoor hebben gekozen om winst boven mensen te stellen, geld boven moraliteit en fatsoen, voedsel boven de rechten van dieren, fanatisme boven eerlijkheid en onze eigen triviale gemakken boven het onuitsprekelijke pijnen van anderen. Maar in het album is er ook de overtuiging dat er een utopie is als we de lagen kunnen afpellen en begrijpen wat er echt toe doet. – Marc Amandel

“Op afstand opgenomen tijdens een wereldwijde pandemie. Sciencefictionverhalen voor de 21e eeuw.” – Dave Ball

 99 x bekeken totaal,  1 x vandaag bekeken

0 replies on “Soft Cell – Happiness not included”